MESTARI-INSSIT KY  
Etusivulle   |   Palvelut   |   Ammattilaiset   |   Itse vai talopaketti   |   Hintavertailu   |   Helposti alkuun   |   Kysy lisää


Projektinjohto
Palvelut taloyhtiölle
Kosteusmittaukset
Energiatodistukset
Pääsuunnittelijan tehtävät
Rakennustyön valvonta
Rakennesuunnittelu
LVIS-suunnittelu
Kvv- ja Iv-työnjohto
Rakennuslupapiirustukset
Vastaava työnjohtaja
Kuntoarviot
Homekartoitus
Korjaussuunnittelu
Asiantuntijalausunnot
LakimiespalvelutEristyslasien kaasutäytön tiiveysmittaus

Mestari-inssit ky on keväällä 2009 ottanut käyttöön uuden palvelun eristyslasielementtien kaasutäytön pitoisuuden mittaamiseksi. Tarkoitus on määrittää lämpölasi-ikkunan eristyskyky, jolla on suuri merkitys energiatalouden ja asumisviihtyvyyden kannalta.

Mittaus tehdään erikoismittarilla ja ainetta rikkomatta. Mittaaminen perustuu atomien emissioon ja niiden viritystilassa lähettämään valon aallonpituuden määrittämiseen. Mittauksen on aikaisemmin voinut tilata vain Helsingistä, joten nyt käyttöön otettu palvelu on ensimmäisiä Suomessa. Aiemmin kaasun olemassaolon on voinut todeta näytteenotolla, jolloin lasielementtiin porattiin reikä. Tällöin ikkuna menetti eristävyytensä ja koko lasi vaihdettiin uuteen.

Mittaus voidaan nyt ensivaiheessa tehdä vain argon-kaasulla täytettyyn kaksinkertaiseen (2K) lasielementtiin, jossa voi olla toisessa pinnassa ns. selektiivinen aurinkosuojakalvo.

Lämmöneristyksen kannalta ikkunat ovat talon ulkovaipan heikoin osa, jolloin niiden eristävyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Lämpö- tai eristyslasien eristyskaasua ja selektiivistä pinnoitetta ei kuitenkaan voi havaita astinvaraisesti, vaan niiden olemassaolo on aina tutkittava ja mitattava erikseen. Ikkunavalmistajan ilmoittama u-arvo ei tietona yksin riitä. Kaasupitoisuuden tiiveyden mittauksella saadaan selville lämpöikkunan selektiivisen kalvon asennuspaikka ja lasien välitilan kaasupitoisuus prosentteina. Jopa 50 % kaasupitoisuudet voidaan nyt havaita.

Lisäksi voidaan todeta ikkunakarmin ympäri tehdyn tilkeraon lämmönpitävyys mittaamalla sen pintalämpötila, kun lämpötilaero rakenteen yli on riittävä.

Mittaaminen ei tarvitse tilaajalta esivalmisteluja tai erityistoimenpiteitä. Ikkunoista on hyvä varmistaa ennen sen tilaamista:

  • lasien ikä
  • että niiden sisällä on Argon kaasutäyte (Ar)
  • lasien määrä lämpöelementissä on enintään 2 kpl eli ne ovat 2-kertaisia (merkintäesimerkki 2K2 -12 selektiivi1,3 Ar). Kolminkertaiset lämpölasit (3K3-12) eivät tule kyseeseen

Ikkunoiden eristyslasien tietoja löytyy kauppalaskusta, myyjältä / valmistajalta sekä eristyslasien alumiiniseen välilistaan merkittynä. Huomioi myös, että lasielementin valmistaja / lasiliike on yleensä muu kuin ikkunatehdas, jolle se on toimittanut lämpölaseja karmeihin asennettavaksi. Lisäksi lasit on aina valmistettu lasitehtaalla, joka on toimittanut ne edelleen lasiliikkeelle lämpölasielementin tekoa varten.

Kts. kaasupitoisuuden mittauksista lisätietoa TM Rakennusmaailma 1-09 ja 4-09.

Katso myös Energiatodistus

MESTARI-INSSIT KY

RI-Amk Olli Karoluoto
Puhelin 0500-27 5586
asiakaspalvelumerkkiarkkitehdit-inssit.fi

Toiminta-alueenamme on Pirkanmaan kunnat:
Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.
Eko

viiva

Copyright © MESTARI-INSSIT KY.
Kaikki oikeudet pidätetään.