Rak.ins.tsto Karoluoto Oy  
Etusivulle   |   Palvelut   |   Ammattilaiset   |   Itse vai talopaketti   |   Hintavertailu   |   Helposti alkuun   |   Kysy lisää


Milloin kannattaa kysyä asiantuntijaa
Ota yhteyttäKoska kannattaa kysyä suunnittelijaa ja mestaria?

Lyhyesti sanottuna: ota yhteyttä mahdollisimman aikaisin.

Varhainen vaihe tarkoittaa asiantuntijan (= pääsuunnittelijan ja/ tai vastaavan työnjohtajan) mukaan ottamista jo tulevan rakennushankkeen käynnistyessä ja viimeistään tontin valintavaiheessa.

Hankkeen käynnistymistä kutsutaan hankesuunnitteluvaiheen alkamiseksi. Muita rakennushankkeen vaiheita hankesuunnittelun jälkeen ovat lupa- ja muiden suunnitelmien suunnitteluvaihe, rakentamisen valmistelu ja itse rakentamisvaihe.

Myöhäinen vaihe tarkoittaa asiantuntijan mukaan ottamista hankesuunnitteluvaiheen puolivälissä tai sen jälkeen. Esimerkiksi suunnitteluvaiheessa rakennuskustannuksia sitoutuu jo 70 - 80 %.

Koko rakennushanke kaikkine vaiheineen omakotitalossa kestää 10 – 60 kk eli vähän alle vuodesta viiteen vuoteen, joka on rakennuslupapäätöksen ja Rakentamis- ja maankäyttölain (MRL) edellyttämä rakennuksen valmistumisen määräaika. Itse rakentamisen voi lain mukaan aloittaa vielä kolmen vuoden kuluessa.

Pääsuunnittelija

Pääsuunnittelija on hyvä saada mukaan heti tonttikaupan yhteydessä tai tontin valintaan, jotta saadaan laadukkaat suunnittelijat ja suunnitelmat.

Jos pääsuunnittelija on eri henkilö kuin lupasuunnittelija ja pääsuunnittelija nimetään vasta lupahakemukseen mukaan, ei hän voi suunnitelmien tasoon enää täysimääräisesti vaikuttaa. Tällöin mahdollisuus rakennuskustannusten kilpailutukseen vähenee huomattavasti eikä rakentamisen lopputulos ole välttämättä parhain mahdollinen.

Rakennesuunnittelija

Rakennesuunnittelija ja muut erityisalojen suunnittelijat, Sähkösuunnittelija, LVI-suunnittelija, Pohjarakenteiden suunnittelija, Energiatodistuksen antaja jne otetaan mukaan jo luonnosvaiheessa. Rakennesuunnittelija ja muiden täydentävien suunnitelmien tekijät voivat tällöin yhdessä rakentajan ja pääsuunnittelijan kanssa ja hänen koolle kutsumissaan suunnittelukokouksissa arvioida mahdollisimman hyvin toimivan rakennuskokonaisuuden.

Vastaava työnjohtaja tai vastaava mestari

Vastaava työnjohtaja olisi hyvä olla jo tontin valinnassa mukana, jos hän toimii myös pääsuunnittelijana tai pääsuunnittelijaa ei ole valittu. Mukaan hänet otetaan kuitenkin viimeistään suunnittelun luonnosvaiheessa, jolloin toteuttamisen näkökohdat voidaan huomioida suunnitelmiin mukaan.

Näissä kysymyksissä autamme rakennushankkeeseen ryhtyvää mieluusti, joten otathan yhteyttä jotta löydämme aikaa ja kustannuksia säästävän aloituksen rakennushankkeellesi.

Rak.ins.tsto Karoluoto Oy

RI-Amk Olli Karoluoto
Puhelin 050-027 5586
asiakaspalvelumerkkiarkkitehdit-inssit.fi

Toiminta-alueenamme on Pirkanmaan kunnat:
Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi.
Eko

viiva

Copyright © Rak.ins.tsto Karoluoto Oy
Kaikki oikeudet pidätetään.